25 Apr 2022

Maak kennis met Wouter, expert in machineveiligheid en het berekenen van safety performance levels.

Interview met Wouter Steenhoudt

Dag Wouter, hoelang werk je al bij ORA?

1 jaar, met hart en nieren. (lacht)

Was dit je eerste job?

Nee hoor, net zoals al mijn collega’s kom ik uit het ‘werkveld’. Ik studeerde af als industrieel ingenieur chemie, specialisatie biochemie/milieukunde. Meteen daarna ging ik aan de slag als operationeel leidinggevende binnen de voedingsindustrie. Na 7 jaar switchte ik naar operationeel leidinggevende in de machinebouw (proceslijnen, interne transportsystemen, recyclage industrie en machinebouw op maat). Dit deed ik 18 jaar, tot ik mijn roeping bij ORA vond.

Wat trekt je aan in deze job?

De collega's. (lacht) Bij ORA Group zijn we met vier experts machineveiligheid en het berekenen van safety performance levels. We houden elkaar scherp. Als allround preventieadviseur niveau 1 met 25 jaar ervaring kan ik zeer uiteenlopende bedrijven snel en grondig begeleiden op vlak van machineveiligheid, CE, safety performance levels. Doordat ORA Group merkonafhankelijk is kan ik de beste en meest praktische oplossing op maat bieden en dat is uniek in deze wereld. Het kort op de bal spelen en denken in oplossingen, daar geniet ik van. 

Wat doe je om up-to-date te blijven?

Ik volg nu bijvoorbeeld een zesdaagse opleiding over functionele veiligheid. Razend interessant. Door de evolutie van de technologie is het heel gewoon geworden om een deel van de veiligheid van een machine toe te vertrouwen aan een besturingssysteem. Maar er zijn nog altijd risico’s en die gieten we in een risicobeoordeling, geven we risicoscores en bepalen we welke maatregelen er moeten genomen worden voor het minimaliseren van het gevaar. Zonder een goede kennis van zaken is het tegenwoordig bijna onmogelijk om nog een wettelijk conform besturingssysteem te ontwerpen zowel bij nieuwbouw als bij retrofit!

Binnenkort prijkt de titel ‘SIL- en PL-specialist met TÜV persoonscertificaat in Machine Safety’ boven mijn bed. (lacht). Berekeningen maken mbt Safety performance levels in machinebouw en Safety integrity levels zullen tot mijn takenpakket horen. Die kennis neem ik mee naar de werkvloer en zal ik met veel plezier delen!

-------------------------------------

ORA Group, de ALL-IN-ONE-consultingorganisatie op gebied van veiligheid: your safety is our mission!

Contacteer ons voor preventie, opleidingen, milieu- en energieadvies, fire-safe-plus diensten

Bel +32 56 42 40 42 of mail info@oragroup.be

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

We nemen je privacy ernstig. Lees onze policy.