06 Feb 2022

Helaas zien we nog vaak onveilige situaties die kunnen leiden tot ernstige en zelfs dodelijke arbeidsongevallen op de bouwwerf.

Ik was versteld toen ik onlangs tijdens een werfbezoek een ervaren kraanman een pak betonnetten op deze manier zag hijsen. De man was zich van geen kwaad bewust en wie zijn wij om de man de les te spellen. Nochtans zijn er bij het niet correct hijsen van o.a. betonnetten al dodelijke en ernstige arbeidsongevallen met verlies van ledematen gebeurd.

Als preventieadviseur is het belangrijk dat je ook regelmatig de werkplaatsen bezoekt. Veiligheid maak je niet vanachter jouw bureau maar onder de mensen. Wanneer externe diensten voor preventie en bescherming op het werk tijdens hun jaarlijkse rondgang in een bouwbedrijf de burelen bezoeken maar niet de werven, dan klopt er toch ook iets niet of zie ik dit verkeerd?

In de bouwsector zijn vallen van hoogte en bedolven worden door de 2 grootste risico's met ernstige of fatale afloop. Het is ongetwijfeld een meerwaarde om af en toe eens samen met iemand van ORA een observatiebezoek van een aantal werven uit te voeren en op basis van onze kennis en rapport stappen vooruit te zetten in jouw veiligheidsbeleid. 

Een preventieadviseur is geen politieagent maar een pragmatische peoplemanager die "het" verkocht krijgt aan zijn mensen. 

Dus hijsen aan binddraad is verboden. Men zegge het voort! 

 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

We nemen je privacy ernstig. Lees onze policy.