Dag Lorenzo, hoelang werk je al bij ORA?
Ik ben gestart bij ORA eind 2018. Toen waren we met vier man en dat mag je letterlijk nemen: Olivier, Frank, Benoît en ik. Vier mannen onder één dak dus (lacht) Ik was de enige lesgever, er bestond zelfs nog geen ORA Academy, enkel ORA management. Het was de bedoeling dat ik als freelancer 1 à 2 opleidingen per maand zou geven. Dat was perfect combineerbaar met mijn job als beroepsbrandweerman bij de luchthaven van Wevelgem. De opleidingen mobiele arbeidsmiddelen, kleine blusmiddelen, … namen zo’n hoge vlucht dat ik in 2020 fulltime voor ORA begon en mijn werk op de luchthaven opgaf. Nu ben ik nog steeds vrijwillig brandweerman in Ardooie.
Wat doe je precies bij ORA?
Als hoofddocent van de ORA Academy ben ik bezig met het beheer en sturen van de opleidingen. We houden de kwaliteit van onze opleidingen hoog door steeds de vinger aan de pols te houden. Zeer hoog, als ik cursisten mag geloven. Daar ben ik bijzonder trots op. Maar dat doe ik natuurlijk niet alleen. We vormen een uiterst gedreven team waarbij iedereen zich 100% inzet.
Hierdoor kan ik zelf ook nog veel lesgeven. Zo’n 85 % van mijn agenda is gevuld met het geven van opleidingen: mobiele arbeidsmiddelen, blusmiddelen, BA4 en BA5, elektrische veiligheid, …
Daarnaast ben ik consultant en ben ik -mag ik dat over mezelf zeggen?- expert in het opmaken van brandpreventiedossiers, asbestinventarissen en risicoanalyses binnenluchtkwaliteit.
Vervelen en sleur zijn woorden die niet in mijn agenda staan. (lacht)
Wat trekt je aan in deze veelzijdige job?
Elke dag is anders. Ik leer nieuwe mensen kennen, ik hoor de meest verschillende verhalen. Uit mijn ervaring als brandweerman ken ik het belang van veiligheid. Honderden situaties kan ik gebruiken als voorbeeld om het belang van veilig werken te staven. Als ik zie dat cursisten snappen waarom veiligheid noodzakelijk is, is mijn dag geslaagd. Het geeft me onvoorstelbaar veel energie. Weet je dat ik nog geen één dag tegen mijn zin ben gaan werken? Dat zegt toch alles!
Wat vind je eigenlijk het allerleukste aan werken bij ORA?
Dat is tweeledig.
Enerzijds is het de techniek die niet stil staat. Ongelooflijk welke sprongen we tegenwoordig maken. Sommige zaken worden een pak eenvoudiger, maar andere worden steeds specifieker. Graag wil ik me nog meer verdiepen in grote mobiele arbeidsmiddelen zoals montagekranen, torenkranen en autolaadkranen.
Anderzijds, en met stip op de eerste plaats: het groepsgevoel bij ORA.
Dat is ongezien, uniek. Als je werkt als team krijg je zoveel meer gedaan!
De feedback die we krijgen van klanten is fenomenaal en hartverwarmend.
Mensen merken dat er een goede sfeer hangt bij ORA. Als werknemer voel je de steun van het management. Stuur ik een mailtje heb ik binnen het kwartier een reactie. Die korte lijnen zorgen ervoor dat het vooruit gaat bij ORA. En dat heb ik graag. (lacht)
Meest memorabele moment bij ORA?
Goh, eentje? Dat moeten dan toch de teambuildings zijn. ORA groeit enorm waardoor er ook veel nieuwe collega’s bijkomen. We zoeken trouwens nog drie nieuwe collega’s: een milieucoördinator, preventieadviseur niveau 1 en een docent mobiele arbeidsmiddelen.
Tijdens zo’n teambuilding leer je de mens achter de collega kennen. Zo kom je al eens iets te weten wat niet direct op de werkvloer verteld wordt.
Tijdens zo’n building evalueren we en brainstormen we over wat beter kan, wat we kunnen toevoegen, hoe we nog meer kwaliteit kunnen brengen. Dat brainstormen hoeft niet altijd heel serieus te zijn. Humor en fun ontbreken zeker niet (lacht).
Heb je een ultieme veiligheidstip?
Denk steeds aan de mensen die thuis op je wachten. Dat is voor mij de belangrijkste reden om veilig te werken en mensen warm te maken voor deze opleidingen.