• GIDS VOOR DE TOEPASSING VAN DE MACHINERICHTLIJN WERD BIJGEWERKT 2.3
21 May 2024

De ondersteunende gids voor de toepassing van de machinerichtlijn werd bijgewerkt (2.3)

De transitie van papieren naar digitale gebruiksaanwijzingen

De gids ter ondersteuning van de implementatie van de machinerichtlijn is op 18 april 2024 bijgewerkt en in overeenstemming gebracht met de nieuwe wettelijke bepalingen die er aan komen onder de nieuwe machineverordening. De bijgewerkte versie zoemt vooral in op het toepassen en toestaan van digitale gebruiksaanwijzingen. Deze verandering weerspiegelt de toenemende digitale toegankelijkheid van bedrijven en consumenten binnen de Europese Unie. Volgens Eurostat-heeft meer dan 93% van de huishoudens toegang heeft tot internet (rapport uit 2023).

Belangrijkste details van de gewijzigde gids

De bijgewerkte gids (Guide to application of the Machinery Directive 2006/42/EC-Edition 2.3*) verduidelijkt dat digitale instructies (onder de machinerichtlijn) aan de wettelijke vereisten kunnen voldoen als ze voldoen aan artikel 10, lid 7, van de nieuwe machineverordening. 

* Download de gids onderaan deze pagina

1. Digitale toegankelijkheid

Fabrikanten kunnen instructies nu digitaal aanbieden. Ze moeten ervoor zorgen dat gebruikers duidelijk worden geïnformeerd over hoe ze toegang tot deze instructies kunnen krijgen.

2. Downloadbaar en afdrukbaar

Digitale instructies moeten gemakkelijk te downloaden en af te drukken zijn, zodat gebruikers een kopie op verschillende apparaten kunnen bewaren voor naslag.

3. Beschikbaarheid op lange termijn

Instructies moeten online toegankelijk blijven tijdens de levensduur van het product en gedurende ten minste tien jaar na de verkoop.

4. Papieren instructies op aanvraag

Op verzoek op het moment van aankoop moeten klanten binnen een maand zonder extra kosten papieren instructies ontvangen.

5. Veiligheidsinformatie

Voor niet-professionele gebruikers moet essentiële veiligheidsinformatie nog steeds op papier worden verstrekt om een veilig gebruik te garanderen.

Duidelijkheid en begrijpelijkheid

Alle instructies en veiligheidsinformatie moeten in duidelijke, begrijpelijke taal worden gepresenteerd.

Conclusie

Deze update van de gids luidt een belangrijke verschuiving in richting digitale documentatie. Dit weerspiegelt een bredere trend op het gebied van digitale transformatie zonder veiligheid en gezondheid van de gebruiker alsook de toegankelijkheid van de handleiding uit het oog te verliezen.

Voor zowel fabrikanten als gebruikers is het belangrijk om op de hoogte te blijven en proactief om te gaan met deze veranderingen om te profiteren van de voordelen en tegelijkertijd te voldoen aan de wettelijke vereisten.

 

Bij de ORA Group kan je steeds terecht met al jouw vragen en issues rond machineveiligheid, CE, explosieveiligheid, …
Ons expertenteam staat steeds voor jou klaar met een oplossingsgerichte aanpak.

Contacteer ons vrijblijvend. 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

We nemen je privacy ernstig. Lees onze policy.