24 Mar 2022

Lees hier het interview met Olivier

Veilig bedrijf is een troef in war for talent

Veiligheid op de werkvloer is allang niet meer een kwestie van wettelijke verplichtingen nakomen. Volgens zaakvoerder Olivier Ramont van ORA uit Wevelgem is het een belangrijke troef in de war for talent.

Al 4 jaar na elkaar prijkt West-Vlaanderen helaas bovenaan de lijst met dodelijke arbeidsongevallen in ons land. Ook vorig jaar vielen opnieuw 11 doden te betreuren tijdens het werk. Ongelukken vallen uiteraard nooit 100% uit te sluiten, maar het bewijst wel dat er nog werk aan de winkel is."lk merk gelukkig wel een duidelijke verbetering bij de nieuwe generatie werkgevers", zegt oprichter Olivier Ramont van de veiligheids- en preventiespecialist ORA uit Wevelgem. "Vroeger werd er soms pas ingegrepen als het te laat was. Nu is er veel meer permanente aandacht voor en werkt men voortdurend aan het verbeteren van de veiligheid." Sterker nog: nu steeds meer bedrijven moeilijkheden ondervinden om personeel aan te trekken, is veiligheid als onderdeel van de bedrijfscultuur één van de argumenten om kandidaten over te halen om voor die werkgever te kiezen.

Andere ogen

Olivier begon ORA in 2011 en liet het bedrijf groeien tot een groep van 20 medewerkers. Voordien had hij nooit in de preventiesector gewerkt, dus hij volgde zelf jarenlang diverse veiligheidsopleidingen in binnen- en buitenland. Dat is volgens hem altijd één van de sterke punten van ORA gebleven. "Omdat ik zelf op de werkvloer heb gestaan, kijk ik soms met andere ogen naar situaties. Daar letten we ook op bij de rekrutering van nieuwe mensen: dat ze niet alleen ervaring hebben als preventie- of veiligheidsadviseur, maar ook voldoende technisch en pragmatisch onderlegd zijn."

Olivier hanteert graag de term 'werkbare veiligheid' Daarom legt hij ook de nadruk op een goed overleg met de arbeiders op de werkvloer. "Zij hebben de meeste ervaring met onveilige situaties. Het is goed als je grondig met hen overlegt en samenwerkt om de veiligheid in het bedrijf te verbeteren. Je moet nooit zomaar iets opleggen, maar het wel grondig bespreken met elkaar."

ORA voert bij bedrijven safety audits uit: er wordt gekeken naar de huidige situatie, en naar de gewenste situatie. Vervolgens wordt een plan gemaakt om die gewenste situatie te bereiken. Daarbij wordt uitgegaan van de "gouden 5”. De eerste pijler is het onthaal van de mensen, waarbij ORA de nadruk legt op het belang van een buddy die enkele maanden de belangrijkste veiligheidsprincipes mee uitlegt. Daarnaast bevat het plan een globaal preventieplan dat 5 jaar bestrijkt, een jaaractieplan, diverse risicoanalyses en van alle machines een indienststellingsverslag en een veiligheidsinstructiekaart. leder bedrijf moet een preventieadviseur op de payrol hebben, maar een externe partner kan zeker helpen."Wij zien dingen die andere mensen niet altijd zien, omdat ze na een tijd last hebben van bedrijfsblindheid. Wij kunnen snel en efficiënt nieuwe voorstellen doen om de veiligheid te verbeteren, mede door onze ervaring bij andere bedrijven. Dat versterkt elkaar", benadrukt Olivier.

Naast consultancy organiseert ORA ook veiligheidsopleidingen, zorgt het voor brandbeveiliging en audits en vergunningen op het vlak van milieu en energie.

DV – Foto DD, Bedankt VOKA voor het interview!  Wil je het volledige magazine doorbladeren? Klik dan hier

Restez à jour ! Abonnez-vous à notre lettre d'information.

Nous prenons votre vie privée très au sérieux, s'il vous plaît voyez notre policy.